Šta je konduktivno oštećenje sluha?

Između tri tipa oštećenja sluha, konduktivno oštećenje sluha se najlakše tretira. Međutim, važno je razumeti kako i zašto se to dešava.

Kada istražujete o oštećenju sluha, naići ćete na informacije o različitim oblicima oštećenja sluha. Pored toga što loše utiču na sposobnost čula sluha, odražaju se i na sam kvalitet života i zahtevaju različite tretmane. Zbog toga je važno praviti razlike između njih.

Konduktivno oštećenje sluha, iako je ređe od senzorineuralnog oštećenja, može uticati na svakoga u svakom starosnom dobu. Dok su mnogi slučajevi privremeni ili potpuno izlečivi, neki rezultiraju trajnim oštećenjem i trajnim gubitkom sluha.

Šta je konduktivno oštećenje sluha?

Konduktivno oštećenje sluha je oblik koji nastaje kada zvuk ne može u potpunosti da dopre do unutrašnjeg uha npr. u obliku blokade, oštećenja bubne opne i suženja ušnog kanala.

konduktivno oštećenje sluha

Ovo stanje se obično deli u dve grupe: oštećenje sluha spoljašnjeg i srednjeg uha. Spoljašnje uho se sastoji od otvora i ušnog kanala, dok srednje uho obuhvata niz malih kostiju. Kako zvuk prolazi kroz uho, on se kreće kroz ove oblasti do unutrašnjeg uha.

Kada je ovaj proces ometan ili blokiran, to se naziva konduktivno oštećenje sluha. Većina slučajeva konduktivnog oštečenja sluha uzrokovana je infekcijama uha i nagomilavanjem ušnog voska, ali i mnogi drugim faktorima.

Uzroci konduktivnog oštećenja sluha

Kao što je ranije pomenuto, konduktivno oštećenje sluha se može javiti u dve oblasti. Uobičajene tegobe spoljašnjeg uha uključuju:

  • Nakupljanje ušnog voska i začepljenje
  • Uho plivača ili spoljašnji otitis
  • Egzostoze, koje su male, abnormalne izrasline unutar ušnog kanala.
  • Strani predmeti u uhu.

Problemi sa srednjim uhom takođe mogu dovesti do konduktivnog oštećenja sluha. Ovi problemi uključuju:

  • Infekcije uha ili otitis srednjeg uha, što dovodi do nakupljanja tečnosti u srednjem uhu,
  • Puknuće ili perforirane bubne opne, koje mogu biti uzrokovane glasnim zvukovima, povredama, brzim promenama nadmorske visine i infekcijama uha,
  • Stvrdnuta/zadebljana bubna opna, poznata i kao timpanoskleroza,
  • Problemi sa eustahijevom tubom ili prolazom srednjeg uha do grla,
  • Abnormalne izrasline ili tumori srednjeg uha,
  • Prelom kostiju srednjeg uha, formalno poznat kao diskontinuitet lanca kostiju,
  • Otosceleroza, otvrdnjavanje/smrzavanje kostiju srednjeg uha.

Konduktivno oštećenje sluha takođe može biti prisutno pri rođenju, obično uzrokovan bolestima kao što su mikrotija (nerazvijeno uho) i stenoza (uski ušni kanal).

Često plivanje u hladnoj vodi takođe može dovesti do egzostoza, tvrdih izbočina u ušnom kanalu. Ovo stanje je takođe poznato kao „surfersko uho“, ne treba ga mešati sa uhom plivača, koje je privremena infekcija.

Simptomi konduktivnog oštećenja sluha

Krajnji znak da patite od oštećenja sluha je izgubljena ili smanjena sposobnost slušanja. Međutim, konduktivno oštećenje sluha ima nekoliko simptoma koji su specifičniji.

  • Problemi sa sluhom ili razumevanjem govora,
  • Nejasan ili prigušen zvuk,
  • Jednostrano oštećenje sluha ili sposobnost da se bolje čuje na jedno uho nego na drugo,
  • Pritisak ili bol u jednom ili oba uha,
  • Problemi sa održavanjem ravnoteže,
  • Osećaj da vam glas zvuči čudno ili glasnije nego inače,
  • Čudni mirisi ili tečnosti koje cure iz uha — što je tipično za konduktivno oštećenje sluha uzrokovano infekcijom ili udarcem.

Razlike između konduktivnog i senzorineuralnog oštećenja sluha

Za razliku od senzorineuralnog oštećenja sluha, koji često dovodi do problema sa slušanjem određenih visina i glasova, konduktivno oštećenje sluha obično dovodi do prigušivanja zvuka uopšte.

Senzorineuralno oštećenje sluha je uvek trajno, dok se konduktivno oštećenje sluha obično može izlečiti uz odgovarajuću medicinsku negu procedurama, operacijom i antibioticima. Nažalost, određeni slučajevi konduktivnog oštećenja sluha su neizlečivi.

Konduktivno oštećenje

Međutim, ovi uslovi se međusobno ne isključuju. Senzorineuralno i konduktivno oštećenje sluha može se pojaviti zajedno u stanju koje se naziva mešovito oštećenje sluha. Ako imate simptome netipične za konduktivno oštećenje sluha, preporučuje se da uz fizički pregled obavite i proveru sluha.

Konduktivno oštećenje sluha obično se javlja nakon traume glave, alergija ili nakon infekcije uha kao što je uho plivača. Senzorineuralno oštećenje sluha, s druge strane, ima tendenciju da bude podmukliji. Mnogi ljudi ne shvataju da imaju senzorineuralno oštećenje sluha dok problem ne postane ozbiljan.

Iako je konduktivno i senzorineuralno oštećenje sluha različito, oba mogu uticati na vaš sluh i kvalitet života. Iz tog razloga, često proveravanje sluha može sprečiti pogoršanje zdravlja sluha.

Zakažite besplatan test sluha pozivom na telefonski broj:

+38163529154

Reference

signia.net

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.