Widex

Widex su osnovali, 1956. Godine, Christian Tøpholm, nadareni inženjer elektronike i Erik Westermann, uspešan biznismen. Do danas, kompanija je ostala u vlasništvu ove dve porodice.

Godine 1949. Tøpholm i Westermann su se pridružili Oticon-u, danskom proizvođaču i distributeru slušnih aparata. Tøpholm, kao direktor fabrike, odgovoran za tehnički razvoj i Westermann, kao menadžer izvoza, odgovoran za prodaju van Danske. Sa Tøpholmovom vizijom da se takmiči kroz tehnologiju i sopstvene proizvodne mogućnosti i Westermannovim uspehom u stvaranju kontakata na tržištima širom Evrope i Amerike, njih dvojica su formirali snažno prijateljstvo i postali tim iz snova. Godišnja proizvodnja Oticon slušnih aparata se desetostruko povećala, dok je izvoz porastao sa 20% na 90% prometa.

Do 1955. godine, Tøpholm Westermann su postali razočarani, osećajući da njihov vredan rad ne ceni menadžment  i zajednički su odlučili da podnesu ostavke.

„Sastao sam se sa Kristijanom Tøpholm da razgovaramo o budućnosti uz flašu crvenog martinija. Kada je flaša bila prazna, rukovali smo se i rekli: „Uradićemo to!“ – Erik Westermann

Christian Tøpholm and Erik Westermann

Christian Tøpholm (desno) i Erik Westermann (levo)

U januaru 1956. godine, bili su spremni da započnu svoj plan. Podrum ispod prigradske kuće Christiana Tøpholm u Naerumu korišćen je kao kombinovana razvojna laboratorija, radionica i proizvodna hala. Sredstva su bila mala u ranim danima, a prva godina postojanja kompanije je bila pomalo teška borba.

Međutim, kroz naporan rad, posvećenost kvalitetu i revolucionarnoj tehnologiji, nadareno umeće i dobru volju oba osnivača, Widex je sredinom 1956. uspešno izbacio svoj prvi slušni aparat, pod nazivom Widex 561, elegantan džepni model. Odatle, ostalo je istorija.

widex first hearing aids

Tokom šezdesetih godina prošlog veka, Tøpholm i Westermann su putovali kroz Sjedinjene Američke Države u vrlo malom automobilu, koji je na krovu sadržao natpis: ,, Ako mislite da je ovaj automobil mali, trebalo bi da vidite naše slušne aparate.’’

Ključ za Widex-ovu sposobnost da kontinuirano proizvodi kvalitetnija inovativna slušna rešenja je upravo posvećenost viziji Christian-a TøpholmaWidex je posvećen proizvodnji svih komponenti, kako bi osigurao da svaki deo slušnih aparata bude u skladu sa njihovim strogim standardima kvaliteta.

widex marketing campain

CNN je, 2005. godine, naveo moderne, digitalne slušne aparate kao jednu od 25 najboljih inovacija u poslednjih 25 godina. Ovo je uključivalo prvi digitalni Widex ITE (In-The-Ear) slušni aparat, proizveden 1995. godine.

Tokom 2012. godine, Widex je primio evropsku nagradu za pronalazača za unapređenje tehnologije u oblasti slušnih aparata. Dok samo pet godina kasnije, Widex plasira na tržište prvi slušni aparat sa veštačkom inteligencijom i automatskim učenjem.

widex first ITC hearing aids

Od samog početka, Widex je posvećen svojoj viziji pružanja savršenog zvuka svima. Sposobnost Christian-a Tøpholma da vidi mogućnosti koje su drugi nisu mogli i njegova pažnja ka detaljima bila je ono što je od samog početka izdvajalo Widex slušne aparate.

Widex-ova težnja ka prirodnim zvukom uvek je vodila sve što kompanija radi. Vodeća audiološka istraživanja, kvalitetna izrada i jedinstvena tehnologija koja stoji iza prirodnog zvuka uvek su izdvajali kompaniju. Widex je doveo do prelaska slušnih aparata na digitalno korišćenje, zadržavajući toplinu i opseg analognog. Oni su bili pioniri u korišćenju novih procesora, poboljšavajući kvalitet zvuka uz eliminisanje kašnjenja. A pomoću veštačke inteligencije zvuk je bio jedinstveno prirodan.

Sada, sa svojom najnovijom tehnologijom, WIDEX MOMENT™, postigli su krajnji cilj – zvuk tako prirodan da ne zvuči kao slušni aparat.

Widex slušni aparati su prodati u preko 100 država, a sadašnji broj zaposlenih dostiže 4000 ljudi širom sveta.

widex wsa

Više o Widex brendu grupi možete saznati na sledećem linku

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.