Bluetooth tehnologija u slušnim aparatima

Slušni aparati sa Bluetooth tehnologijom nisu novina, ali možda niste sigurni kako ona može da vam doprinese u svakodnevnom životu. U nastavku ćete saznati više o Bluetooth tehnologiji u slušnim aparatima i kako može da vam poboljša slušno iskustvo.

Šta je to bluetooth?

Bluetooth je komunikaciona tehnologija koja povezuje dva ili više elektronskih uređaja u kratkom dometu. Cilj je razmena zvukova ili informacija. Koriste visoko-frekventne radio talase za prenos informacija ali je potpuno siguran i bezbedan za čoveka.

bluetooth

Ova napredna tehnologija se koristi u mnogim modernim uređajima. Proizvođači elektronske opreme, Samsung i LG proizvode frižidere koji poseduju Bluetooth tehnologiju putem koje komuniciraju sa drugim uređajima.

Bluetooth funkcija u slušnim aparatima

Bluetooth tehnologija je malo drugačija kada su u pitanju slušni aparati. Zbog veličine uređaja oni nemaju veliki kapacitet baterije, a s obzirom da moraju da budu uključeni većinu vremena, klasična Bluetooth tehnologija oduzima previse energije. Zbog toga ovi mali uređaji koriste Bluetooth Low Energy (BLE) tehnologiju koja je dizajnirana da smanji potrošnju energije dok održava komunikaciju sa uređajima i to sve bez ikakvog kašnjenja zvuka. BLE tehnologija je predstavljena 2004. godine i koristi se u mnogim uređajima kao što su: merači otkucaja srca, pametni satovi, i naravno – slušni aparati.

Takođe, s obzirom da su slušni aparati specifični uređaji, vrlo često osobe nose dva slušna aparata umesto jednog što znači da postoje dva uređaja koji komuniciraju međusobno dok održavaju Bluetooth konekciju sa trećim uređajem. U tom slučaju bi nam trebalo dva Bluetooth kanala, a BLE je rešenje za ovaj izazov.

Kako slušni aparati sa Bluetooth funkcijom rade?

Bluetooth slušni aparati mogu da komuniciraju sa različitim elektronskim uređajima uključujući pametni telefon koji možete koristiti da kontrolišete slušne aparate putem aplikacije. Pre nekoliko godina, Apple je predstavio “Made for iPhone” (MFi) tehnologiju pomoću koje korisnici mogu da strimuju zvuk sa bilo kog iOS uređaja poput iPad-a ili iPhone-a direktno u slušni aparat i zadrže besprekornu čistoću zvuka.

Signia Pure Charge&Go

Da li to znači da korisnici ne mogu da strimuju zvuk sa Android telefona iako imaju nove slušne aparate? Odgovor je ne. Kao odgovor na Apple tehnologiju “Made for iPhone”, Google je lansirao “Audio Streaming for Hearing Aids” protokol (ASHA). Ovaj protokol omogućava Android korisnicima strimovanje zvuka putem BLE tehnologije direktno u slušni aparat bez kupovine dodatnih uređaja.

Koji su benefiti strimovanja?

Putem Bluetooth povezivosti dobijate personalizovanije slušno iskustvo. Na primer, možete da kontrolišete glasnoću zvuka sa televizora u slušnom aparatu odvojeno od glasnoće samog televizora što omogućava potpuno uživanje u gledanju omiljenih serija i filmova. Možete da pričate na telefon bez potrebe da prislanjate isti na uho jer vam se zvuk emituje direktno u slušnin aparatima, ovim mogućnostima zvuk će ostati čistiji i  sagovornik razumljiviji.

Korišćenje telefona

Danas, mnogi moćni poizvođači poput brenda Widex i Signia izrađuju slušne aparate sa Bluetooth tehnologijom. Ova veza omogućava pogodnosti za korisnike kao što su:

  • Slušanje muzike, televizije i podcast-ova direktno u slušne aparate
  • Povezivanje sa aplikacijom za slušne aparate koja može da kontroliše podešavanja i jačinu zvuka i mnoge druge karakteristike
  • Primanje telefonskih poziva bez držanja telefona na uhu
  • Merenje određenih pokazatelja kao što su merenje koraka i aktivnosti u toku dana, koliko dugo koristite slušne aparate u toku dana i koliko ste  društvenoj interakciji sa drugima

Ukoliko volite tehnologiju, inovacije i dodatke, vi ste pravi kandidat za slušni aparat sa Bluetooth tehnologijom.

Zakažite besplatan test sluha pozivom na sledeće telefonske brojeve:

 +381212156282

+38163529154

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Reference
widex.com

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.