Čišćenje slušnih aparata

Održavanje je važan deo tokom korišćenja slušnih aparata. Uz odgovarajuću negu, slušni aparati mogu da traju dug vremenski period bez profesionalnog čišćenja ili popravke. Određene probleme ćete sprečiti pravilnim čišćenjem slušnih aparata.

Čišćenje slušnih aparata u početku može izgledati zastrašujuće. Međutim, pravilno čišćenje slušnih aparata je od krucijalne važnosti za njihovo održavanje. Ako tražite neke smernice o tome kako na pravilan način da održavate slušne aparate, u nastavku teksta ćete saznati.

Saveti za negu slušnih aparata

Kao i kod svakog elektronskog uređaja, postoje neki opšti saveti za negu koje treba da znate. Očigledne stvari poput „izbegavajte kontakt sa vodom“ i „pažljivo rukujte“ su date, ali slušni aparati su mali, delikatni uređaji koji zahtevaju pažnju. Evo nekoliko korisnih saveta koje bi trebalo da primenjujete.

Čišćenje slušnih aparata
 • Ne ostavljajte slušne aparate u kupatilu ili kuhinji, jer su to prostorije u kojima se zadržava najviše vlage;
 • Izbegavajte upotrebu laka za kosu i drugih proizvoda koji se nanose direktno na kosu dok nosite slušne aparate. Ako redovno koristite lak ili gel za kosu, pokušajte da pronađete drugu alternativu. Hemikalije se mogu nakupiti u slušnim aparatima i uzrokovati oštećenje;
 • Držite ih dalje od dece i kućnih ljubimaca, jer mogu lako da progutaju ili slome slušne aparate. Najbolje je da ih držite na mestu gde deca i kućni ljubimci ne mogu da dohvate;
 • Često menjajte baterije. Ovo se pogotovo odnosi ako živite u hladnoj klimi. Baterije za jednokratnu upotrebu se brzo troše, posebno ako imate slušni aparat sa mnogo funkcija. Obavezno nosite rezervne baterije sa sobom i zamenite ih čim se isprazne;
 • Isključite slušne aparate i izvadite baterije kada ih ne koristite. Ovo će uštedeti energiju i omogućiti da se prostor za baterije prozrači. Ako koristite punjive slušne aparate, ne morate da brinete o uštedi energije.

Važnost redovnog čišćenja ušiju

Pre nego što počnete da čistite slušne aparate, važno je da znate koliko je neophodno održavanje čistih ušiju. Slušni aparati ulaze u vaše uši, gde sakupljaju ušni vosak i ostatke kože. Ako održavate svoje uši urednim, čišćenje slušnih aparata biće mnogo lakše. Slušni aparati mogu da stimulišu veću proizvodnju ušnog voska, što bi bilo poželjno da uklonite kako biste izbegli nakupljanje i stvaranje cerumena.

Čišćenje ušiju

Iako mnogi ljudi čiste uši pomoću pamučnih štapića za uši, ovo je zapravo nesigurno i ne preporučuje se. Umesto toga, koristite vlažnu krpu da nežno očistite školjku uha. Ovo će ukloniti ušni vosak koji je dospeo do površine uha. Ako ste skloni nastanku ceruma, razgovarajte sa svojim lekarom o profesionalnom čišćenju ušiju.

Kako očistiti kanalne slušne aparate

Nosioci kanalnih slušnih aparata imaju drugačiju rutinu čišćenja od korisnika zaušnih slušnih aparatima. Audiolog ili akustičar vam može pokazati demonstraciju procesa, u međuvremenu, predstavljamo vam vodič koji će vam pomoći da očistite svoje kanalne slušne aparate.

 • Pronađite otvore na vašem slušnom aparatu i proverite da li se nakupio ušni vosak;
 • Okrenite otvore prema dole, nežno četkajte slušni aparat malom četkicom za slušni aparat ili nekorišćenom četkicom za zube. Držanje slušnog aparata licem nadole sprečiće da se čestice zaglave unutar otvora;
 • Zatim koristite malu kuku ili hvatač za vosak koji se nalazi u alatu za čišćenje vašeg slušnog aparata. Očistite rupe i pobrinite se da uklonite sve ostatke kako se ne bi zaglavili unutra;
 • Na kraju, obrišite slušni aparat čistom krpom.

Kako očistiti zaušne slušne aparate

Zaušni slušni aparati imaju sličan proces čišćenja, ali dizajn slušnog aparata ipak pravi razliku. Postoje posebni alati za održavanje zaušnih slušnih aparata. Pratite sledeća uputstva:

 • Koristite meku četku da uklonite sav vosak;
 • Uklonite gumene nastavke sa slušnog aparata. Ovo je deo koji ulazi u vaše uho, tako da zahteva najviše čišćenja. Obrišite ih i povremeno ih potopite u vodu sa sapunom. Ovo će sprečiti promenu boje, nakupljanje bakterija i propadanje. Samo se uverite da su gumeni nastavci potpuno suvi pre nego što ih vratite na slušni aparat;
 • Voda unutar cevi može izazvati probleme, pa pokušajte da je izbacite što je više moguće. Preporučuje se da kupite odvlaživač kako biste osigurali suvoću, ali ako ga nemate, jednostavno ostavite svoje slušne aparate preko noći.

Čuvanje slušnih aparata

Čuvanje slušnih aparata je verovatno najvažniji deo korišćenja istih. Ako čuvate slušne aparate u nesigurnom okruženju, možete prouzrokovati njihovo oštećenje, kao što je ekstremno habanje ili gubitk slušnih aparata. Ako već nemate torbicu za odlaganje slušnog aparata, preporučuje se da je nabavite. Brend Signia poseduje prenosive punjače koji imaju funkciju skladištenja slušnih aparata, kao i čuvanje od prašine i vlage.

Zakažite besplatan test sluha pozivom na sledeće telefonske brojeve:

 +381212156282

+38163529154

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.