Da li plivanje može da izazove oštećenje sluha?

Dolazak leta donosi sa sobom jedinstvenu mogućnost uživanja u plivanju tokom vrelih dana. Bez obzira da li se nalazite na obali mora, jezera ili u bazenu, plivanje je aktivnost koja nas osvežava i vraća osećaj slobode. Ali da li ova uzbudljiva letnja aktivnost može oštetiti uši i dovesti do oštećenja sluha?

Kako plivanje utiče na uši

Plivanje može predstavljati značajan rizik za uši jer može izazvati otitis spoljašnjeg uha, takođe poznatog kao uho plivača. Ovo stanje je uzrokovano izlaganjem bakterijama koje se nalaze u prirodnim oblicima vode, npr. reke, jezera, mora, okeani. Pored toga, otitis se može pojaviti kao posledica izlaganja u bazenima koji nisu adekvatno dezinfikovani ili tretirani hlorom. Kada kontaminirana voda ostane zarobljena u unutrašnjem uhu, bakterije se mogu razmnožavati i izazvati infekciju. Ovakve infekcije potencijalno mogu oštetiti slušne ćelije unutar unutrašnjeg uha odgovorne za prenos zvuka, što dovodi do oštećenja sluha.

Zaštitite uši od vode

Šanse za razvoj infekcije uha usled plivanja možete svesti na minimum u prirodnim oblicima vode, tako što ćete se držati dalje od stajaćih područja koja najverovatnij imaju visok nivo bakterija. 

plivanje

Ukoliko niste sigurni da je bazen adekvatno dezinfikovan, svoje uši možete dodatno zaštititi nošenjem čepića za uši kada plivate kako biste sprečili da voda uđe unutra. Vodootporni čepovi za uši za jednokratnu upotrebu dostupni su u apoteci, ali ako ste redovniji plivač, preporučujemo da nabavite čepove za uši po meri za višekratnu upotrebu.

Ako nakon plivanja osetite vodu u ušima, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste je uklonili:

  • Osušite spoljašnje uho mekanim peškirom ali da ga ne gurate u ušni kanal,
  • Nagnite glavu na jednu stranu dok nežno povlačite ušnu školjku kako bi voda iscurela,
  • Stavite nekoliko kapi alkohola i sirćeta ili vodonik-peroksida u uho kako bi da voda isparila,
  • Žvakanje ili zevanje mogu pomoći u otvaranju eustahijeve cevi i uklanjanju vode iz ušiju,
  • Para takođe može da otvori eustahijeve cevi. Postavite lice iznad posude sa vrućom vodom sa peškirom preko glave i udišite paru 5 do 10 minuta.
plivanje i sluh

Ako gore navedene metode ne funkcionišu, zakažite pregled kod lekara kako bi vam očistio uši i prepisao neophodan tretman. Ukoliko imate poteškoća sa sluhom, akustičar će vam pravilno proceniti stepen oštećenja i ako je potrebno preporučiti odgovarajuće slušne aparate.

Plivanje može biti bezbedna aktivnost ako preduzmete odgovarajuće mere predostrožnosti. Ako saznate više o tome gde plivate, nosite odgovarajuću zaštitu za uši i znate šta da radite ako vam voda uđe u uho, to će vam pomoći da izbegnete rizik od razvoja infekcije koja može dovesti do oštećenja sluha.

Vaš sluh je od vitalnog značaja za zdrav, bezbedan i kvalitetan život, budite sigurni da činite sve što možete da zaštitite zdravlje sluha.

Zakažite besplatan test sluha pozivom na telefonski broj:

+38163529154

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.