Da li slušalice prouzrokuju gubitak sluha?

Slušalice su postale osnovni deo našeg života i sastavni deo načina na koji slušamo muziku. Međutim, da li slušalice zaista prouzrokuju gubitak sluha?

Danas, određeni zvučni sistemi ne mogu da podnesu intenzitet kompozicija. Neke pesme zvuče drugačije sa i bez slušalica i ponekad im nedostaje ‘’dubina’’ kada se emituju preko zvučnika. 

Mnoge studije impliciraju da slušalice uzrokuju gubitak sluha, ali nije nužno prouzrokovano njihovom upotrebom. Potrebno je znati da se i slušalice mogu pogrešno koristiti i naneti štetu zdravlju. Koristeći ih prečesto i preglasno, možemo nepopravljivo oštetiti sluh.

concert

Opasnost koju izaziva slušanje glasne muzike nije nov koncept. Slušanje glasne muzike je aktuelno decenijama, još od rok koncerata pre više od 40 godina. Čak su pojedini muzičari postali nagluvi zbog čestih nastupanja bez adekvatne zaštite. Međutim, pre se glasna muzika slušala samo povremeno tokom posećivanja koncerata, danas se glasna muzika kod većine ljudi sluša skoro svaki dan. Ovo dovodi do ranih slučajeva NIHL-a ili gubitka sluha izazvanog bukom.

Kako slušalice oštećuju Vaš sluh?

Usmeravajući zvuk direktno u Vaše uši, slušalice poboljšavaju kvalitet zvuka. Tonovi zvuče oštrije, vokali su detaljniji, a efekti poput surround zvuka se postižu lako. Međutim, ovo ostavlja prostor za opasnost po zdravlje sluha.

listening to music in the bus

Da biste blokirali druge zvukove iz okoline, jačina zvuka mora da se poveća na viši nivo koji može biti opasan po sluh. 

Za poređenje, muzički plejer pušta zvukove od 85 decibela, ovi zvuci se reprodukuju direktno u Vašim ušima. Ako ste u bučnom autobusu ili avionu, pojačavate jačinu zvuka da bi se muzika izdvojila od pozadinske buke. Ako je pozadinska buka 75 dB, morate povećati jačinu zvuka muzike na 90 dB da biste je jasno čuli. Problem nastaje jer uho ne spoznaje zašto pojačavate zvuk, a frekvencija od 90 dB može nepovratno da ošteti sluh.

Kako možete da sprečite gubitak sluha?

Održavanje razumne jačine zvuka, kao i ograničavanje upotrebe slušalica može u velikoj meri da zaštiti sluh.

Pametan je potez da nosite slušalice sa dobrim pasivnim ili aktivnim poništavanjem buke. Smanjenjem spoljašnje buke, možete da puštate muziku na bezbednom nivou i da je čujete relativno glasno i jasno. Pored toga, odvojite vreme tokom dana da uživate u tišini ili tihoj buci i nikada ne zaspite uz muziku koja se emituje preko slušalica. Kao i drugi mišići, naše uši postaju umorne i moraju da se odmore. Zbog toga morate da pravite pauze za slušanje da biste zaštitili uši. Smanjivanjem jačine zvuka i izbegavanjem dužeg izlaganja, možete održati zdrav odnos sa muzikom i smanjiti rizik od NIHL-a i tinitusa.

Ako mislite da imate oštećen sluha, test sluha može Vam pomoći da utvrdite da li Vam je potrebna profesionalna dijagnoza ili ne. Rano otkrivanje oštećenja sluha može omogućiti da dobijete adekvatan tretman. Slušni aparati mogu omogućiti da ponovo čujete jasno, a rana dijagnoza može pomoći da izbegnete druge opasnosti od oštećenja i gubitka sluha.

Zakažite svoj termin pozivom na sledeće telefonske brojeve:

 +381212156282

+38163529154

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.