Da li su sveće za uši bezbedne za upotrebu?

Sveće za uši su popularizovane kao kućni lek za začepljene uši i bolove u ušima. Ali da li one zaista funkcionišu i koliko su bezbedne?

Velike su šanse da ako ste ikada imali nakupljanja ušnog voska, znate koliko to može biti bolno i neugodno. Mnogi se okreću kućnim lekovima kao što su kapi za uši, štapići za uši pa i sveće za uši, ali većina ovih rešenja nisu najbolji izbor lečenja. Sveće za uši se, najčešće, promovišu kao rešenje za nakupljanje ušnog voska, ali da li su efikasne kao što mnogi ljudi veruju?

Šta su sveće za uši?

Sveće za uši izledaju onako kako i zvuče: sveće koje ulaze u uho. Obično su dugačke oko 20 cm, a kraj se postavlja unutar ušnog kanala dok je druga strana upaljena. Dok sveća gori, trebalo bi da izvuče ušni vosak iz uha. Mnogi praktičari koji koriste sveće za uši tvrde da one mogu da izleče bolove u ušima, blokade, tinitus, pa čak i bolesti poput gripa.

sveće za uši

Sveće za uši su jednostavnog koncepta. Potrebno je da legnete na bok nakon čega vam se sveća postavi u uho. Ploča se obično stavlja preko ušiju i lica kako bi se sprečile opekotine od vrućeg voska. Odatle, praktičar će zapaliti sveću i ostaviti da gori oko 15 minuta. Za to vreme, sveća bi trebalo da izvlači nečistoće iz uha. Zatim se postupak ponavlja na drugom uhu.

Mnogi praktikanti će nakon paljenja sveće otvoriti istu, otkrivajući mrvljive ostatke za koje tvrde da su ušni vosak i ostaci.

Da li ova praksa zaista funkcioniše?

Odgovor je ne. Urađene su opsežne studije o efikasnosti paljenja uha i konkretno je utvrđeno da ova praksa ne funkcioniše. Za vreme gorenja sveće ne stvara se usisavanje i nema smisla paliti uši. U najboljem slučaju, paljenje uha je neefikasno i besmisleno, u najgorem slučaju, može dovesti do oštećenja sluha. 

paljenje uha svećom

Istina o paljenju uha

„Sveće za uši isisavaju ušni vosak“

Ušni vosak je lepljiva i gusta masa. Lepi se za ušni kanal i polako se suši dok se kreće ka izlazu ušnog kanala. Vremenom, pokreti vilice će razraditi ušni vosak. Odatle se može obrisati mokrom krpom. Sveće za uši ne proizvode nikakvo usisavanje, što ovu tvrdnju čini lažnom. Čak i da to rade, bila bi potrebna velika snaga usisavanja da se ušna mast ukloni direktno iz ušiju, a ova količina snage bi mogla da podstaći pucanje bubne opne.

pibor za paljenje ušiju

„Sveće za uši tope ušni vosak“

Čak i da je sveća gorela na temperaturi koja je dovoljno visoka da otopi ušni vosak, ova količina toplote bi bila opasna. Nikada ne bi trebalo da stavljate otvoreni plamen ili izvore toplote u ušni kanal. Topljenje ušnog voska nema svrhe, jer bi samo tekao dalje u ušni kanal i zgusnuo se u masu. Bez obzira na to, sveće ne tope ušni vosak, odnosno jedino se vosak topi od sveće.

Rizici paljenja uha

Kada držite sveću u uhu, izlažete se riziku od:

  • Guranje ušnog voska dalje u ušni kanal. Sveće za uši ne proizvode nikakvo usisavanje i stavljanje istih u uho može samo potisnuti ušni vosak i dovesti do njegovog zbijanja.
  • Spaljivanje sebe. U zavisnosti od temperature, vrući vosak može bez problema doći u kontakt sa rukama, očima i drugim delovima tela. Međutim, lice i uši su izuzetno osetljive. Kada vam vrući vosak iz sveće padne na lice i kožu glave, može vam ostaviti bolne opekotine. Ploče i zaštitne navlake nisu uvek dovoljne, a vosak i dalje može da kaplje niz sveću u ušni kanal.
  • Dodavanje voska u cerumen. Dok sveća gori, može ostaviti vosak u vašem ušnom kanalu. Ako već imate začepljenje ušnog voska odnosno cerumena, ovo samo pogoršava problem.
  • Probijanje bubne opne. Ako je sveća gurnuta predaleko ili vruć vosak kaplje u uho, to može izazvati oštećenje bubne opne i izazvati ozbiljne probleme sa sluhom. 

Kako se osloboditi nakupljenog ušnog voska?

Ako patite od nakupljanja ušnog voska, sveće za uši mogu izgledati kao jeftino i lako rešenje. Međutim, mogu vam stvoriti više problema nego što ste prvobitno imali. Bolje je preskočiti kućne lekove i otići direktno kod lekara. ORL lekari su obučeni da uklanjaju blokade ušnog voska na bezbedan i bezbolan način, a to je daleko bezbednije od kupovine sveća za uši ili dopuštanja da vam neko ko nije stručnjak drži sveće u ušima.

VAŽNO: Imate samo jedan par ušiju. Ako su oštećene, oštećenje je trajno. Ubacivanje stranih predmeta kao što su sveće, pamučni štapići za uši i pincete da biste uklonili cerumen nije samo neefikasno, već je i opasno. Nemojte rizikovati oštećenje sluha, obratite se za pomoć audiologu. 

Zakažite besplatan test sluha pozivom na telefonski broj:

+38163529154

Reference

signia.net

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.