Kako pravilno održavati higijenu ušiju

Održavanje ušiju čistim ne mora uvek da se svede na čišćenje stapićima za uši. Nepravilna upotreba štapića za uši može da naškodi ušima.  Ušni kanal je osetljiv, s toga je važno da znate kako da se brinete o njemu.

Suprotno popularnom verovanju, korišćenje štapića za uši nije najbolji način za čišćenje uha, često se dešava da štapići gurnu ušni vosak dublje u ušni kanal. Lekari preporučuju da ne stavljate strane predmete u uho, posebno ako imaju mogućnost da vam probuše ili oštete bubnu opnu. Oštećenje unutrašnjeg uha može dovesti do gubitka sluha, tako da je najbolje izbegavati sve što može predstavljati rizik za čulo sluha.

cotton ear sticks

Obzirom na to, neodržavanje higijene uha može dovesti do više problema. Jedno od ovih problema je cerumenski čep, stanje koje se javlja kada ušni vosak formira masu unutar ušnog kanala.

Šta je cerumski čep?

Cerumski čep nastaje kada se ušni vosak nakuplja u uhu i počinje da se učvršćuje. Ovo može izazvati glavobolju i druge simptome, pa čak i uticati na sluh. Kada problem dostigne ovu tačku, vreme je da se obratite lekaru i da se masa profesionalno ukloni. Ušni vosak hvata ulje i prljavštinu, pa je najbolje da uklonite iz uha što je pre moguće.

Simptomi cerumskog čepa uključuju: zujanje i bol u uhu, oštećen sluh, vrtoglavicu, pa čak i neprijatan miris. Ako redovno koristite slušalice ili slušna uređaje, veća je verovatnoća da će se razviti cerumski čep. Zbog toga je važno da slušne aparate i uši održavate čistima.

Kako da pravilno očistim uši?

Pokreti vilice dok govorite i jedete obično prirodno deluju na ušni vosak, a dovoljno je da spoljašnji deo uha čistite mokrom krpom. Međutim, čišćenje ušnog kanala štapićima zahteva mnogo pažnje. Ljudi sa dijabetesom, stanjem imunodeficijencije ili rupama u bubnoj opni ne bi trebalo da pokušavaju ovo. Ako slabo čujete, razgovarajte o mogućnostima čišćenja ušiju sa svojim lekarom pre nego što bilo šta pokušate.

Takođe je važno da Vaše slušne aparate održavate čistima. Brisanje i ispiranje ušiju je besmisleno ako će Vaši slušni aparati ostati prljavi. Koristite komplet za čišćenje uz slušne aparate i obavezno sledite uputstva.

Ukoliko mislite da možda patite od gubitka sluha zbog nakupljanja ušnog voska, ne pokušavajte sami da se nosite sa cerumski čep i ne koristite strane predmete da biste pokušali da izbacite ušnu vosak, već zakažite posetu lekaru. Vaše unutrašnje uho je veoma osetljivo i možete se ozbiljno povrediti.

impakcija uha

Vaše poteškoće sa sluhom mogu biti uzrokovane drugim izvorom. Zakažite test sluha sa profesionalnim audiologom i budite u toku sa svojim slušnim zdravljem.

Zakažite besplatan test sluha pozivom na sledeće telefonske brojeve:

 +381212156282

+38163529154

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.