Kako tehnologija menja način na koji čujemo

Tehnologija slušnih aparata se drastično poboljšala u poslednjih nekoliko godina. Jedna velika prekretnica je napravljena kada je Widex patentirao prvi digitalni slušni aparat- Senso, od tog momenta cela audio industrija prelazi na proizvodnju digitalnih slušnih aparata. Digitalna tehnologija omogućava slušnim aparatima da prikupe složene zvučne informacije iz okruženja i obradi ih prema zahtevima korisnika. 

Digitalni slušni aparati obrađuju zvučne signale koji se razlikuju i individualni su, donoseći osećaj prirodnog zvuka. Stoga, zaista možete da uživate u zvuku digitalnih slušnih aparata, prilagođavajući iskustvo vašim personalnim potrebama. Takođe, slušni aparati imaju zdravstvene prednosti koje menjaju život jer je dobro zdravlje sluha povezano sa kvalitetom života. Digitalna tehnologija skrojila je put ka većem napretku trenutne tehnologije slušnih aparata, uključujući neke od narednih:

Automatsko smanjenje pozadinske buke

Starija tehnologija slušnih aparata nije pravila razliku između različitih zvukova, što je značilo da su svi zvuci iz okoline, uključujući govor, bili identično pojačani. Tehnološki napredak je omogućio slušnim aparatima da smanje uticaj pozadinskih zvukova i poboljšaju razumevanje govora, zahvaljujući upotrebi usmerenih mikrofona.

Signia Styletto AX slušni aparat

Usmereni mikrofoni su dizajnirani da poboljšaju govor koji dolazi sa prednje strane korisnika, dok se zvukovi koji dolaze sa strane ili pozadi smanjuju. Naprednije verzije ove tehnologije kao što imaju Signia i Widex slušni aparati, čak omogućavaju adaptivne usmerene mikrofone koji se mogu automatski prilagoditi lokaciji izvora govora ako je izvor sa strane. 

Obrada sopstvenog glasa

Kao što već znamo, starije generacije slušnih aparata pojačavale su sve zvukove, uključujući i sopstveni glas korisnika. Ne samo da pojedini aparati pojačavaju glas, već ih i dupliraju što može da oteža čujno iskustvo i koncentraciju korisnika. Ovo je jedan od glavnih razloga zbog kojeg mnogi korisnici odustaju od nošenja slušnih aparata.

Ključ za rešavanje ovog problema su slušni aparati koji obrađuju zvuk glasa korisnika odvojeno od ostatka drugih zvukova. Jedino rešenje koje je trenutno dostupno je funkcija Own Voice Processing, ili OVP™, koje odvaja sopstveni glas od ostatka zvukova i obrađuje ga na način koji čini da zvuči što prirodnije. Ovp funkciju poseduju samo Signia slušni aparati.

Ovo je omogućeno naprednom tehnologijom koja koristi složene silikonske mikrofonske mreže koje detektuju putanju zvuka dok putuje od vaših usta do slušnih aparata. Kroz razmenu zvuka, dva slušna aparata međusobno komuniciraju, dele podatke i omogućavaju kontinuiranu obradu sopstvenog glasa u svim situacijama. Ova dvostruka obrada vašeg sopstvenog glasa odvaja ga od ostalih zvukova i omogućava prirodno čujno iskustvo.

Punjive baterije

Jedna od karakteristika tradicionalnih slušnih aparata su baterije za jednokratnu upotrebu. Trebalo bi da korisnik zameni malu bateriju na svaka 3 do 4 dana nakon upotrebe. Prema podacima vodećih proizvođača slušnih aparata, za dva digitalna slušna aparata korisnik troši u proseku 300 baterija u periodu od tri godine.

Nove generacije slušnih aparata imaju punjive litijum-jonske baterije koje mogu da izdrže do 24 sata korišćenja u jednom punjenju. Ovo ne samo da je ekološki prihvatljivije, već je i praktično rešenje u poređenju sa zamenljivim baterijama. Takođe nudi naprednu obradu signala, bolji zvučni pejzaž u složenim uslovima i automatska podešavanja programa.

Slušni aparati bi jednog dana mogli biti trajno ugrađeni u ušni kanal, nudeći vrhunski kvalitet zvuka i mogućnost praćenja vitalnih znakova. Digitalna moć i veštačka inteligencija će igrati ključnu ulogu u budućnosti slušnih aparata.

Sa sigurnošću se može reći da je doba čujnosti tek počelo.

Zakažite besplatan test sluha pozivom na telefonski broj:

+38163529154

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.