Šta je privremeni gubitak sluha?

Oštećenje sluha je često trajano stanje ali postoje situacije kada sluh kratkotrajno nestane i se može izlečiti odgovarajućim lekovima. Iznenadni problemi sa sluhom mogu biti uznemirujući, posebno ako ne znate da li su trajni. Većina slučajeva privremenog gubitaka sluha nestaje nakon nekoliko dana. Međutim, od krucijalnog je značaja da zatražite lečenje kako se gubitak sluha ne bi pogoršao ili postao trajan. U nastavku teksta saznaje više informacija o uzrocima, simptomima, koliko dugo traje i kako da sprečite privremeni gubitak sluha.

Uzroci privremenog gubitka sluha

U zavisnosti od uzroka gubitka sluha, potrebna je hitna nega kako bi se izbeglo trajno oštećenje sluha. Dok drugi slučajevi se mogu nestati sami, bez intervencije lekara. Bez obzira, trebalo bi da posetite lekara kako biste bili sigurni da sluh nisu ozbiljno pogođen.

Privremeni gubitak sluha

Uobičajeni uzroci privremenog gubitka sluha uključuju:

 • Infekcije srednjeg uha. Otitis se odnosi na infekciju srednjeg uha, koja može ozbiljno oštetiti sluh. Često se javlja na jednoj strani, ali mogu biti zahvaćena oba uha. Tečnost iz infekcije blokira srednje uho, što otežava jasan sluh.
 • Blokirani ušni kanali. Ako se ušni vosak nakupio u uhu, može izazvati privremeni gubitak sluha dok se blokada ne ukloni. Višak cerumena uvek treba da rešavaju stručnjaci. 
 • Povreda glave. Ukoliko ste doživeli traumu glave, to može biti uzrok privremenog gubitaka sluha.
 • Izloženost jakoj buci. Dok izloženost buci može dovesti do senzorneuralnog oštećenje sluha tokom vremena, ono takođe može dovesti do privremenog gubitka sluha.
 • Uho plivača. Predstavlja infekciju uha, uho plivača se često javlja nakon dana na plaži. Može da izazove privremeni gubitak sluha i može se lako izlečiti antibioticima.
 • Ototoksični lekovi. Određeni lekovi, uključujući tretmane malarije, diuretike petlje, hemoterapiju, aspirin i neke lekove za erektilnu disfunkciju mogu izazvati privremeni gubitak sluha. 

Simptomi privremenog gubitka sluha

Znaci privremenog gubitka sluha su prilično jednostavni i oni uključuju:

 • Nesposobnost čula sluha na jednom ili oba uha.
 • Stalno zujanje u ušima. Može se pojaviti u jednom ili oba uha i može uticati na sposobnost spavanja i opuštanja.
 • Osećaj punoće u uhu. Ovo može biti neprijatno i može se osećati kao stalni pritisak u uhu. Često je uzrokovano nakupljanjem tečnosti ili viškom cerumena.
 • Problema sa slušanjem određenih glasova i zvukova. Određene frekvencije može postati teško čuti kao što su ženski glasovi, suglasnici ili glasovi dece.
 • Poteškoće u praćenju razgovora, posebno u grupama. Npr. osećaj izgubljenosti u razgovoru i borba u pronalasku razlike između reči i pozadinske buke.
 • Osećaj vrtoglavice ili neuravnoteženosti.

Koliko dugo traje privremeni gubitak sluha?

Dugotrajnost privremenog gubitka sluha zavisi od uzroka. Privremeni gubitak sluha može trajati manje od jednog ili nekoliko dana. Ako ne nestane brzo, trebalo bi da posetite lekara. Ako je privremeni gubitak sluha uzrokovan nečim, kao što je infekcija ili blokada, potrebno je da potražite pomoć pre nego što se situacija pogorša. Važno je da ne pokušavate da „sačekate“ da privremeni gubitak sluha nestane sam od sebe. Samo lekari, ORL i audiolozi mogu ispitati problem i sprečiti trajno oštećenje. Ako se ne kontroliše, privremeni gubitak sluha može postati trajno oštećenje sluha.

Koliko sprečiti privremeni gubitak sluha

Možete sprečiti privremeni gubitak sluha tako što ćete zaštititi svoj sluh. Ovo može uključivati čepiće za uši, redovno čišćenje ušiju i izbegavanje ototoksičnih lekova. Najvažniji aspekt prevencije gubitka sluha je izbegavanje glasne buke. Iako koncerti i drugi događaji mogu biti zabavni, oni mogu ozbiljno oštetiti unutrašnje uho. Imate samo jedan par ušiju i potrebno je da brinete o njima. Svoje uši možete zaštititi od izlaganja buci:

 • Nošenjem čepića za uši.
 • Ograničavanjem svog vremena u okruženju glasne muzike. Glasna muzika je pretnja za sluh i može da nanese ozbiljnu štetu. U zavisnosti od jačine zvuka u decibela, trebalo bi da ograničite vreme na ovim mestima na sat ili dva.
 • Odmarajte se, ušima je potreban odmor.
Kako prečiti privremeni gubitak sluha

Mnogi uzroci oštećenja sluha se mogu sprečiti odgovarajućom negom. Redovna provera sluha je od krucijalne važnosti za identifikaciju i pravovremeno dijagnostikovanje oštećenja sluha. Iskoristite besplatnu proveru sluha i probni period korišćenja slušnih aparata u periodu do dve nedelje.

Zakažite besplatan test sluha pozivom na telefonski broj:

+38163529154

Reference

signia.net

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.