Šta su olive?

Ako nosite zaušne slušne aparate (BTE), verovatno imate olive ili prijemnike koji ulazi u kanal uha. Olive za slušne aparate iza uha su suštinski deo slušnih aparata. Dizajn olive će u velikoj meri uticati na udobnost, kao i na zvuk koji obrađuju slušni aparati.

Glavna svrha oliva je da prenose zvuk iz ​​slušnih aparata u uho i da pomognu da slušni aparati sigurno prijanjaju u vaše uši. Dobro prijanjajuće olive pomažu u sprečavanju povratnih zvukova koji stvaraju tradicionalni slušni aparati.

Widex slušni aparat sa olivom

Važno je da cevi oliva do slušnih aparata bude čiste, neoštećene, meke i pravilne dužine. Ako su cevi prekratke, možete osetiti neprijatno povlačenje i zategnutost. Ako je predugačka, biće teško održavati slušne aparate na svom mestu. Naši akustičari će se pobrinuti da vaše olive pravilno nalegnu u uho.

Pravljenje olive

Nakon što odaberete slušne aparate, akustičar uzima otisak vaših ušnih kanala i školjki. Ovo je neophodno da bi olive bila napravljene. Kalup će biti napravljen prema tačnom obliku vašeg uha, a uzimanje otiska je prvi korak ka uspešnom postavljanju slušnih aparata. Ključ za dobro prijanjanje olive je tačan otisak.

Signia Oliva

Uzimanje otiska uha uključuje dva glavna koraka:

  1. Pregled uha: Akustičar će započeti proces pregledom ušnih kanala otoskopom. Otoskop je medicinski uređaj koji se koristi za pregledanje uha. Pomoću ovog uređaja, može da se vidi da li ušni kanal izgleda zdravo. Akumulacija ušnog voska, ljuspice kože, iritacija ušnog kanala, abnormalne šupljine u ušnom kanalu i abnormalni ušni kanal mogu otežati uzimanje otiska.
  2. Uzimanje otiska: Nakon pregleda, akustičar će uzeti otisak uha. Ovo uključuje umetanje mekog materijala u uho, koji će se kasnije stvrdnuti u obliku vašeg uha. Materijal za otisak je najčešće na bazi silikona. Proces je bezopasan i bezbolan.

Izrada olive

Izbor olive i vrste slušnih aparata zavisi od nekoliko faktora, kao što je oblik vašeg uha ili tip oštećenja sluha. Otisak će se zatim oblikovati prema željenom modelu slušnih aparata – poput zaušnih aparata.

Mogu se napraviti dve vrste oliva:

  • Tvrde olive: Napravljene su od fotoplastičnog materijala koji se očvršćava izlaganjem ultraljubičastom svetlu. Lako se održavaju čistim i mogu se podesiti.
  • Meke olive: Napravljene su od silikona i oblikovane su prema obliku vašeg uha. Odlične su za aktivne ljude, a uglavnom se koriste za teške stepene oštećenja sluha.
Widex kanalni slušni aparat

Konačane olive su oblikovane tako da imaju željene akustične karakteristike i da odgovaraju vašem stepenu oštećenja sluha, tipu slušnih aparata i dimenzijama vaših ušnih kanala i školjki.

Održavanje oliva

Važno je da čistite olive jednom ili dva puta nedeljno. Pratite sledeća uputstva kako biste ih pravilno očistili:

  • Pažljivo izvucite cev, koja je povezana sa olivom, sa kuke za slušni aparat.
  • Isperite olivu i cev u mlakoj tekućoj vodi.
  • Stavite olivu i cev u posudu sa blagom vodom i sapunom ili u šumeći rastvor sličan onom koji se koristi za čišćenje proteza. Ostavite da odstoji najmanje 10 minuta da bi se očistio ušni vosak i prljavština.
  • Osušite olivu mekom krpom.
  • Ostavite olivu da se osuši preko noći na upijajućoj tkanini ili papiru, tako da je kraj za izlaz zvuka olive okrenut nadole, jer na taj način preostala vlaga može da iscuri.
  • Pričvrstite cev i olivu za slušni aparat.

VAŽNO: Nikada ne stavljajte pamučne štapiće, čačkalice, sredstva za čišćenje cevi ili slične šiljate predmete u olive.

Naši sertifikovani akustičari će vam pružiti više informacija o olivama i sprovesti vas kroz sve korake potrebne za izradu istih.

Zakažite besplatan test sluha pozivom na telefonski broj:

+38163529154

Reference

widex.com

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.