Šta učiniti ako slušni aparat počne da zuji?

Zujanje slušnih aparata je neprijatna buka i može biti znak da nešto nije u redu. Više stvari može izazvati zujanje slušnih aparata, ali sve su rešive.

Mnogi ljudi se ježe kada čuju neprijatne zvukove, bilo da je to škripa stolice ili krede na školskoj tabli. Za one sa oštećenjem sluha, iznenadni, nagli zvuk zujanja u slušnom aparatu može biti uzrokovan nizom stvari, uključujući svakodnevne radnje kao što je zagrljaj nekoga. Dok neka od ovih zujanja mogu značiti da je potrebno popraviti slušni aparat, druga se mogu rešiti jednostavnim podešavanjima.

Blokada ušnog voska

Slušni aparati funkcionišu tako što prenose zvuk u ušni kanal. Ako ovaj zvuk nema gde da ode, on će se vratiti u slušni aparat, izazivajući zujanje kao povratnu infromaciju. Ako imate nakupljenog ušnog voska, to može izazvati začepljenje ušnog kanala. Ovo može izazvati bolove u ušima, ometanje slušnog aparata, pa čak i oštetiti slušni aparat. Obavezno profesionalno očistite uši i proverite da li su u slušnom aparatu začepljeni prijemnici ili cevi.

Pregled uha

Ne nosite pravilno slušne aparate

Ne brinite, ovo se dešava svima. Kada pogrešno stavite slušni aparat u uho, to može da izazove probleme sa zujanjem. Pokušajte da izvadite slušne aparate i uverite se da su pravilno postavljeni u uhu. Ako ovo ne reši problem, pokušajte da stavite prijemnik dalje u uho. Previše labavo nošenje slušnih aparata može izazvati zujanje, potrebno je da se uverite da ih pravilno nosite.

Neprikladne olive ili cevčice

Vremenom, uši menjaju oblik. Ovo može dovesti do toga da olive počnu da se kvare. Labava oliva može dozvoliti da se zvuk ispušta, uzrokujući da slušni aparat zuji. Da biste ovo popravili, potrebno je da posetite akustičara i zatražite novo postavljenje olive za uši. Kao i olive, i cevi se vremenom mogu pokvariti i zahtevati zamenu. Cev se može skupiti ili prelomiti, izazivajući neprijatan eho.

Widex slušni aparat sa olivom

Jačina zvuka je prevelika

Pojačavanje jačine zvuka na slušnim aparatima može da vrati zvuk u njih, uzrokujući probleme sa povratnim informacijama i zujanje. Jednostavno smanjite jačinu zvuka slušnih aparata kako biste to izbegli i sprečili da ga pojačate preko određene tačke. Ako imate problema sa sluhom, razgovarajte sa svojim slušnim lekarom o rešenjima za taj problem.

Drugi izvori

Nošenje šešira i šalova može promeniti putanju povratnih informacija slušnih aparata. Ovo može dovesti do zloglasnog zvižduka, zujanja ili serije dosadnih bipova i zvučnih smetnji. Da biste to izbegli, skinite šal ili šešir. Smanjenje jačine zvuka na vašem slušnom aparatu takođe može pomoći u rešavanju ovog problema.

Zagrljaj takođe može dovesti do kratkih zvučnih signala ili zvižduka. Poput šešira ili šalova, telo osobe menja put povratnih informacija do slušnog aparata. Iako su ove neprijatne nuspojave neizbežni deo mnogih slušnih aparata, to ne bi trebalo previše da utiče na čujno iskustvo. Ako patite od stalnih, dosadnih povratnih informacija, razgovarajte sa svojim lekarom. 

Iako bi vas zujanje iz slušnog aparata moglo ozbiljno zabrinjavati, obično nije nešto o čemu biste trebali brinuti. Kao što je gore pomenuto, to se dešava povremeno i većinu vremena je popravljivo. Iako može biti problematično, zamena delova slušnog aparata i redovno čišćenje ušiju je neophodan deo održavanja zdravlja sluha.

Signia slušni aparati

Dakle, povratna informacija se dešava kada slušni aparati pokupe zvukove koji se emituju iz mikrofona i „vrate“ ih u sebe. U starijim generacijama slušnih aparata, manje sofisticirana tehnologija nije mogla da se izbori sa povratnim informacijama.

Sa analognim slušnim aparatima, korisnici mogu da prilagođavaju slušne aparate većoj jačini zvuka kako bi se više fokusirali na određene zvukove. Ovo čini zujanje slušnih aparata verovatnijim. Sa savremenim slušnim aparatima to neprijatno zujanje je stvar prošlosti. Sa super-brzim algoritmima, savremeni slušni aparati su u stanju da analiziraju povratne zvukove i poništavaju ih pre nego što se pojave, pružajući tako korisnicima udobnije i realnije čujno iskustvo.

Zakažite besplatan test sluha pozivom na telefonski broj:

+38163529154

Reference

signia.net

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.