Tri saveta kako da održite stimulaciju mozga

Tokom detinjstva, mozak je konstantno stimulisan novim zvucima, utiscima i interakcijama sa drugima. Sve ove situacije pomažu mozgu i čulima da rastu i razvijaju se. Čak i mozgu odrasle osobe je potrebna redovna i dosledna stimulaciju kako bi ostao oštar i zdrav. Zapravo, bez stimulacije i vežbanja, istraživanja pokazuju da mozak može postepeno izgubiti svoje sposobnosti. Zbog toga, mozgu je potrebna stimulacija kako bi ostao zdrav tokom celog života, ali da li ste znali da sluh igra važnu ulogu u održavanju mozga angažovanim i aktivnim?

Ostanite aktivni – fizički i mentalno

Odlična je ideja ostati aktivan tokom celog života, od detinjstva pa sve do starijih godina. Dobar sluh može pomoći! Stimulacija mozga dolazi iz svih vrsta aktivnosti.

Možete probati tiše aktivnosti poput mentalnih zagonetki i izazova, kao što su Sudoku, šah ili bridž. Fizička aktivnost takođe funkcioniše. Ona stimuliše mozak na različite načine, bilo da je to brzo donošenje odluka potrebno za tenis, ili mirnije kalkulacije na golf terenu.

trčanje

Jednako važni su razgovori i druženje koji prate sportove ili aktivnosti gde interaguješ sa drugim ljudima. Zapravo, druženje je takođe ključno za stimulaciju mozga.

Druženje

Potrebni su nam socijalni odnosi da bismo ostali zdravi tokom celog života. I, kako starimo, ovi odnosi pomažu održavanju zdravlja našeg mozga, što pokazuju rastući dokazi. Zapravo, jedno istraživanje je pokazalo da ostajanje socijalno aktivnim pomaže u očuvanju kognitivnih funkcija kako starimo.

Da li ste primetili fizički ili mentalni umor nakon dana ili večeri provedene u društvu drugih? Ovo može da bude zbog nelečenenog oštećenja sluha koje zahteva više napora da se shvati šta se dešava, prisiljavajući mozak da popuni praznine u informacijama o zvuku što dovodi do iscrpljenosti.

Zdravlje sluha je zdravlje mozga

Kada ne možete dobro da čujete, vaš mozak ne može efikasno da radi. Znamo da je dobar sluh ključan za održavanje zdravlja mozga. Dakle, provera sluha je jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite kako biste zaštitili zdravlje svog mozga.

Redovna stimulacija mozga, kako kroz mentalne i fizičke aktivnosti tako i kroz socijalizaciju, ključna je za očuvanje njegove oštrine i zdravlja tokom celog života. Važno je imati na umu da dobar sluh igra ključnu ulogu u održavanju mozga angažovanim, stoga je važno brinuti se o zdravlju sluha radi opšeg kvaliteta zdravlja.

Celu ponudu Signia slušnih aparata možete pogledati na slusniaparationline.com

Zakažite besplatan test sluha pozivom na telefonski broj:

+38163529154

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.