Uzroci oštećenja slušnih aparata

Slušni aparati su prvenstveno korisni u poboljšanju sluha i razumevanju govora, pored toga neposredno utiču na koncentraciju i smanjenje anksioznosti ali sadrže i mnoge druge benefite. Sve ovo čini da održavanje aparata u dobrom stanju bude prioritet.

Napretkom tehnologije, aparati su dizajnirani da budu maksimalno izdržljivi, ali kao svaki elektronski uređaj, podložni su oštećenju. Ova oštećenja mogu biti izazvana preobimnim ušnim voskom, prljavštini, vlazi, prekomernoj toploti i udarcima. U nastavku teksta saznajte koji su najčešći uzroci oštećenja slušnih aparata.

Slušni aparati se ne čiste ili se ne čiste na adekvatan način

Kao svaka elektronika, slušni aparati mogu biti oštećeni česticama prljavštine i vlage, ali najčešća supstanca koja uzrokuje problem ako se ne drži pod kontrolom je ušni vosak. Kada ušni vosak uđe u prijemnik slušnih aparata, može dovesti do kvara ili potpunog prestanka rada. Svakodnevno čišćenje slušnih aparata je od vitalnog značaja da bi oni radili najbolje što mogu i trajali duže.

Čišćenje Signia slušnih aparata

Nije važno samo da čistite slušne aparate, već i da ih pravilno čistite. Nemojte koristiti sredstva za čišćenje poput alkohola, koji može oštetiti delove aparata, pa čak ni vodu. Sve što treba da uradite je da ih obrišete suvom, mekom krpom.

Pad

Slušni aparati nisu neuništivi. Ako ih ispustite na tvrdu površinu sa bilo koje visine, možete ih oštetiti. Da biste smanjili rizik od ispadanja slušnih aparata, vodite računa da njima rukujete preko mekih površina ili sedite dok ih ubacujete i vadite – posebno u početku, kada se još navikavate da rukujete njima.

Nepravilno skladištenje

Trenuci kada ne koristite slušne aparate, takođe, mogu biti od značaja za očuvanje istih. Ne čuvajte slušne aparate na vlažnim mestima kao što je kupatilo i kuhinja ili na toplim mestima kao što je automobil. Pronađite hladno, suvo mesto i stalno ih skladištite. Ukoliko posedujete slušne aparate sa zamenljivim baterijama, ostavite otvorena vrata za baterije, što omogućava da se to mesto prozrači. Ovo produžava vek trajanja baterija. Proizvođač slušnih aparata brenda Signia patentirao je punjač koji upija vlagu, dok Widex u ponudi sadrži električni sušač koji ubija do 99% bakterija.

Widex Charge n Clean punjač

Nošenje slušnih aparata tokom određenih aktivnosti

Trebalo bi da se osećate prijatno dok nosite slušne aparate tokom svake aktivnosti, ali postoji nekoliko koje mogu biti štetne za slušne aparate. Preporučuje se da ne nosite slušne aparate tokom:

  • Korišćenja saune ili tuša
  • Plivanja
  • Sušenja kose
  • Korišćenja lakova za kosu i drugih aerosolnih proizvoda

Očigledno, ova okruženja izlažu slušne aparate vlazi, toploti i supstancama koje mogu oštetiti mikrofon i prijemnik. Čak i vodootporni slušni aparati, kao što su Widex aparati koji sadrže sloj nano premaza, nisu otporni na vlagu ako su dovoljno dugo u takvom okruženju.

Slušni aparati su dizajnirani da budu vaši saputnici u svakodnevnom životu, ali potrebno im je odgovarajuće održavanje da bi dobro funkcionisali. Izbegavajte ova četiri najčešća uzroka oštećenja slušnih aparata i veća je verovatnoća da ćete izbeći popravke slušnih aparata u budućnosti, ali ćete i produžiti njihov vek trajanja.

Zakažite svoj besplatan test sluha pozivom na telefonski broj:

+38163529154

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Reference

signia.net

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.