Zašto je važno nositi dva slušna aparata?

Fizički atributi ljudskog tela su uglavnom simetrični. Stari Grci su bili prvi koji su identifikovali simetriju kao važan faktor u određivanju fizičke lepote. Pokazalo se da su simetrične crte lica estetski privlačnije od onih koje su asimetrične.

Vilijam Braun, naučnik sa Univerziteta Brunel u Ujedinjenom Kraljevstvu, objasnio je: „Životinjama je prirodna selekcija oblikovala simetriju, suptilne varijacije od simetrije mogu odražavati loš razvoj ili izloženost ekološkom ili genetskom stresu. Kod mnogih vrsta ova odstupanja su povezana sa lošim zdravljem, slabim preživljavanjem i manjim brojem potomaka.”

Prednosti simetrije se takođe odnosi na sluh. Većina stanovništva ima simetričan sluh, što znači da na oba uha čuju slično. Čak i kada je prisutano oštećenje sluha, ono je obično isto u oba uha i po stepenu i po tipu. 

Naučne studije su dokazale da su dva uha koja optimalno funkcionišu u skladu daleko efikasnija od jednog koji radi ”više” od drugog. Zbog toga se obično preporučuje nošenje dva slušna aparata, a ne jedan.

Zašto je važno nositi dva slušna aparata

Widex slušni aparati su dizajnirani da rade zajedno. Komunikacija od uha do uha, način na koji ovi napredni slušni aparati međusobno komuniciraju, pruža najbolje čujno iskustvo za korisnika. Aparati repliciraju prirodan način na koji su uši kreirane da čuju. Optimalno slušanje sa oba uha pruža nosiocu bogat, uravnotežen i pun doživljaj zvuka.

Stručnjaci već godinama istražuju prednosti nošenja dva slušna aparata. Nedavna studija koja imitira uslove u stvarnom svetu pokazala je da nošenje dva slušna aparata poboljšava performanse slušanja više od nošenja samo jednog. Istraživanja potvrđuju da nošenje dva slušna aparata može poboljšati razumevanje govora, lokalizaciju i kvalitet zvuka. Takođe, nošenje dva slušna aparata može povećati domet ili udaljenost do koje možete čuti. Studije su dokazale da osoba koja nosi dva slušna aparata može da čuje do četiri puta veću udaljenost od one koja nosi samo jedan.

Zašto je važno nositi dva slušna aparata

Još jedna prednost nošenja dva slušna aparata je poboljšana supresija tinitusa. Na ublažavanje tinitusa pozitivno je uticala količina vremena tokom koje su učesnici istraživanja nosili dva slušna aparata. Pokazalo se da dosledno nošenje dva slušna aparata povećava olakšanje kod osoba sa tinitusom koje su iskusile dok su nosile slušne aparate. Nezavisna studija Instituta za bolji sluh takođe je utvrdila da pojedinci koji nose dva slušna aparata prijavljuju veće opšte zadovoljstvo od onih koji imaju samo jedan.

Zakažite besplatan test sluha pozivom na sledeće telefonske brojeve:

+381212156282

+38163529154

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.