Znaci upozorenja oštećenja sluha

Oštećenje sluha je uglavnom postepeno i ne dešava samo kod novorođenčadi i starijih, već se može pojaviti u bilo kom uzrastu, a znaci upozorenja se obično pojavljuju godinama pre teških simptoma. U nastavku teksta ćete saznati o upozorenjima oštećenja sluha i zašto ih ne biste trebali zanemariti.

mladi i stari

Oštećenje sluha 

Oštećenje sluha može doći u više oblika i uzrokovano različitim problemima sa ušima i nervima u njima. Postoje četiri opšta tipa oštećenja sluha, a to su:

 • Konduktivno oštećenje sluha
 • Senzorineuralno oštećenje sluha
 • Mešovito oštećenje sluha (mešavina konduktivnog i senzorneuralnog oštećenja sluha)
 • Oštećenje sluha slušnog nerva (vrsta senzorneuralnog oštećenja sluha)

Senzorineuralno oštećenje sluha čini 90% slučajeva i najčešći je oblik oštećenja sluha. Pojavljuje se kada kohlea počne da degradira, što dovodi do postepenog oštećenja sluha tokom vremena. Kohlea je organ unutrašnjeg uha obložen sitnim dlačicama. Ove dlačice hvataju zvuk i registruju jačinu i frekvenciju tih zvukova pre nego što ih prenesu u mozak. Vremenom, ove dlačice počinju da se troše, što dovodi do senzorineuralnog oštećenja sluha. Izlaganje buci i drugim glasnim zvucima mogu ubrzati ovaj proces.

Rani znaci upozorenja oštećenja sluha

 Poteškoće sa sluhom, stres i umor su opšti simptomi i može biti teško utvrditi da li je ono kroz šta prolazite zapravo oštećenje sluha. Senzorineuralno oštećenje sluha se dešava postepeno, tako da možda nećete shvatiti da je vaš sluh oštećen.

Specifični znakovi oštećenja sluha koje možete identifikovati u svom svakodnevnom životu su:

 • Osećate se fizički i psihički iscrpljeno nakon dugog dana slušanja ljudi.
 • Osećate se izgubljeno u razgovorima, posebno grupnim.
 • Često tražite od ljudi da se ponove.
 • Pojačavate muziku ili televiziju dovoljno glasno da drugi komentarišu.
 • Izbegavate zabave, druženja i bučna dešavanja.
 • Imate problema sa razumevanjem glasova određenih ljudi, poput žena ili dece.
 • Često pogrešno čujete neke reči kao druge.
rani znaci upozorenja sluha

Ako imate neke od ovih simptoma, to može biti znak da je vaš sluh oštećen. Važno je da uradite test sluha što je pre moguće, ukoliko niste u mogućnosti, možete uraditi Signia onlajn test.

Uzroci oštećenja sluha

Senzorineuralno oštećenje sluha je prvenstveno uzrokovano izlaganjem buci. Ovo uključuje bilo kakvo dugotrajno izlaganje glasnoj i intenzivnoj buci. Najčešći izvori izloženosti buci dolaze od:

 • Glasnih hobija. Ako volite da prisustvujete koncertima, festivalima ili drugim bučnim događajima, veća je verovatnoća da će vam se ranije oštetiti sluh. Takođe, ukoliko uživate sviranju glasnih instrumenata ili koristite električne alate skloniji ste oštećenju sluha tokom vremena.
 • Bučnih uslova rada. Muzičari, građevinski radnici, piloti i drugi radnici u glasnim uslovima rada su podložniji buci. Zbog toga je značajno nosite zaštitu za sluh.
 • Života u bučnom gradu. Ako živite u bučnom gradu koji ima gust saobraćaj i veliku populaciju, izloženost buci predstavlja rizik. Ne možete pobeći od zvuka, čak ni kada spavate. Rizik je povećan ako koristite javni prevoz, kao što je metro.
 • Nedostatka zaštite sluha. Iznad svega, nedostatak zaštite sluha je primarni uzrok oštećenja sluha. Ako planirate da prisustvujete glasnim događajima, radite glasan posao ili redovno idete metroom, trebalo bi da investirate u čepove za uši da biste ih zaštitili. Iako sada možda nećete osetiti efekte izlaganja buci, primetićete kasnije.
koncert

Ublažavanje oštećenja sluha

Tretmani za oštećenje sluha su prešli dug put u poslednje dve decenije i stalno se tehnološki poboljšavaju. Opcije za ublažavanje dijagnostikovanog oštećenja sluha su slušni aparati. Tehnologija slušnih aparata se konstantno unapređuje, a mnogi modeli su manji i prefinjeniji nego ikada. Funkcionalnost je povećana, a određeni modeli nude funkcije poput obrade sopstvenog glasa, daljinske kontrole, punjive baterije, prepoznavanje akustične situacije i prilagođavanje istoj i mnoge druge.

Widex Product Work BTE 13 D

Što ranije počnete da nosite slušne aparate da biste ublažili oštećenje sluha, imaćete bolji kvalitet života. Nije dobra ideja odlagati nošenje slušnih aparata sve dok se oštećenje sluha ne pogorša kada možete da nastavite da uživate u načinu života koji ste ranije imali zahvaljujući savremenim slušnim aparatima.

Prevencija i zaštita

Prevencija i zaštita su jedini načini da se zaista izbegne oštećenje sluha. Čak i ako je vaš sluh već oštećen, preduzimanje mera za zaštitu onoga što je ostalo može sprečiti njegovo pogoršanje. Preventivne mere uključuju:

 • Nošenje čepiće za uši. 
 • Odmarajte se. Ako ste imali bučan dan, uživajte u tišini nakon toga. Vašim ušima je potreban odmor.
 • Utišajte muziku. Glasna muzika postaje ozbiljan rizik od izlaganja buci. Utišajte malo jačinu zvuka i ograničite vreme korišćenja slušalica.
 • Isključite televizor. Ako ga ne gledate aktivno, pokušajte da eliminišete ovaj izvor pozadinske buke.
 • Ograničite svoje vreme u glasnim okruženjima. U zavisnosti od nivoa buke, ne biste trebali dugo provoditi na bučnim događajima.
 • Često testirajte svoj sluh. Trebalo bi da posetite audiologa svakih nekoliko godina radi ispitivanja sluha. 

Zakažite besplatan test sluha pozivom na sledeće telefonske brojeve:

+381212156282

+38163529154

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.