Kako da zaštitite svoj sluh

Sluh je jedan od najvažnijih čovekovih čula ali nažalost, prilično je lako ugroziti zdravlje sluha. Na primer, rad u bučnoj fabrici oko glasnih mašina, preglasno slušanje muzike preko slušalica, kao i često posećivanje koncerata može povećati rizik od oštećenja sluha. U nastavku teksta možete pročitati koji su najbolji načini da zaštite svoj sluh.

kako zaštititi sluh

Jedan od načina na koji možete da ugrozite sluh jeste zanemarivanje pregleda sluha ako primetite moguće pogoršanje.

Oštećenje sluha se ne može uvek sprečiti, ali da bismo ga održali zdravim i funkcionalnim, postoje koraci koje možemo preduzeti da smanjimo rizik. Ovi koraci su jednostavni i laki za sprovođenje.

Znajte kada je vaše okruženje preglasno

Buka je preglasna ako vas bole uši kada je slušate ili ako primetite da nakon što se udaljite od buke, stvari zvuče prigušeno ili vam zuji u ušima.

znajte kada je vaše okruženje preglasno

Zvuk se meri u decibelima, a svaki zvuk jačine preko 85 decibela može oštetiti sluh ako ste izloženi duži vremenski period. Neki primeri zvukova preko 85 decibela su zvuk motora, muzika koja se sluša punom jačinom preko slušalica, zvuk fena za kosu pored uha ili zvuk poletanja aviona. Ako je moguće, pokušajte da ograničite vreme koje provodite oko ovih vrsta zvukova kako biste zaštitili uši od dugotrajnog oštećenja.

Zaštitite uši čepićima za uši (uz učestale pauze)

Ako apsolutno morate da budete u blizini glasnih zvukova, obavezno zaštitite uši. Ako radite u fabrici, na primer, nosite čepove za uši kada radite u blizini glasnih mašina. Takođe se preporučuje da napravite pauzu od glasne buke svakih 15 minuta.

čepići za uši

Ako idete na koncert, nemojte stajati pored zvučnika i razmislite o tome da nosite muzičarske čepiće za uši, koji ne prigušuju muziku, ali ipak smanjuju jačinu zvuka.

Utišajte jačinu zvuka

Mnogi ljudi uživaju u slušanju muzike pri velikoj jačini zvuka preko slušalica ili u automobilima. Nažalost, ovo je jedan od najboljih načina da oštetite sluh. Smanjivanje jačine zvuka muzike koju slušate dok ne bude na bezbednoj jačini je odličan način da zaštitite sluh od oštećenja.

Uradite test sluha

Na kraju, ali ne i najmanje važno, provera sluha na prvi znak problema može napraviti razliku između zdravog i trajnog oštećenog sluha. Posetite nas i uradite pregled sluha jer upravo to može pružiti prvu indikaciju da li možda imate oštećen sluh.

test sluha

Vaš sluh je od vitalnog značaja za zdrav, bezbedan i kvalitetan život, budite sigurni da činite sve što možete da zaštitite zdravlje sluha.

Pogledajte ponudu svih naših slušnih aparata klikom na link.

Zakažite besplatan test sluha pozivom na telefonski broj:

+38163529154

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.