Prednosti nošenja dva slušna aparata

Audiolozi i akustičari često razmatraju pitanje da li je potrebno koristiti dva slušna aparata, a ne jedan u uhu sa većim stepenom oštećenja sluha. Uzimajući u obzir investiciju koju iziskuju slušni aparati, potpuno je u redu postaviti ovo pitanje, ali odgovor je skoro uvek potvrdan, evo i zašto.

Prednosti nošenja dva slušna aparata

Zvukovi će prirodno biti glasniji

Nošenje slušnih aparata u oba uha povećava percepciju glasnoće do 10 decibela. U osnovi, pojačavanje zvukova kroz slušne aparate u oba uha povećava ukupan kvalitet zvuka bez potrebe za podešavanjem istih.

Zvukovi će biti jasniji

Jedan od najvećih problema za one sa oštećenjem sluha, čak i za one koji nose samo jedan slušni aparat, je sposobnost da u potpunosti obrade i razumeju određene zvukove, poput govora. Ako efikasno koristite samo jedno uho, to može otežati mozgu da shvati šta drugi ljudi govore, uzrokujući kašnjenje između onoga što čujete i onoga što zapravo razumete. Nošenje dva slušna aparata znači da vaš mozak može mnogo brže da obradi ove finije zvukove omogućavajući vam puniji, bogatiji zvučni pejzaž. 

Prednosti nošenja dva slušna aparata 2

Lakša lokalizacija i fokus na govor

Iako uši primaju zvuk, naš mozak ga obrađuje. Mozak koristi informacije iz oba uha kako bi procenio naše okruženje i odredio lokaciju zvukova i glasova. Slušanje samo jednim uhom može ometati sposobnost da u potpunosti sagledate okruženje oko sebe. Ovo može uključivati otežavanje utvrđivanja iz kog pravca zapravo dolaze određeni zvuci. 

Nošenje dva slušna aparata efikasnije eliminiše tinitus 

Tinitus je često povezan sa oštećenjem sluha, tako da slušni aparati mogu smanjiti ili eliminisati percepciju zujenja u ušima. Studije su pokazale da nošenje dva slušna aparata efikasnije leči tinitus na jednom ili oba uha. Ako osetite jak tinitus, raspitajte se o funkcijama i terapijama maskiranja tinitusa koje su dostupne u Widex i Signia slušnim aparata.

Opasnost od ,,mrtve zone”

Postoje određeni rizici korišćenja samo jednog slušnog aparata ako imate oštećenje sluha na oba uha. Ako previše koristite jedno uho u odnosu na drugo, nedostatak stimulacije nerava između mozga i neiskorišćenog uha može dovesti do mrtvih zona. Ovo znači da možda nećete moći u potpunosti da obradite zvuk iz tog uha i na isti način ikada više.

Prednosti nošenja dva slušna aparata 3

Iz ovih razloga, naši stručni akustičari će vam toplo preporučiti dva slušna aparata ukoliko imate binauralno oštećenje sluha. Čak i ako može izgledati ekonomičnije kupiti samo jedan slušni aparat, trenutne i dugoročne koristi su više nego vredne ulaganja.

Pogledajte ponudu svih naših slušnih aparata klikom na link.

Zakažite besplatan test sluha pozivom na telefonski broj:

+38163529154

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.