Sport i slušni aparati

Ako ste bili aktivni u sportu pre nego što ste dobili slušne aparate, nema razloga da to ne budete i sada. Potpuno je bezbedno vežbati sa aparatima za sluh, samo zapamtite nekoliko mera predostrožnosti.

Da li nosite slušne aparate dok se bavite sportom?

Ako ne, možda bi trebalo da razmislite o tome još jednom, pre nego što odete da se bavite sportom. Nošenje slušnih aparata može mnogo da vam pomogne prilikom treniranja.  Današnji slušni aparati su dovoljno napredovali da svakodnevno mogu da prate vaš aktivni način života – sve dok se dobro brinete o njima.

cycling sport i slušni aparati

Tri dobra razloga za nošenje slušnih aparata tokom vežbanja

  1. Ukoliko ne čujete dobro, a bavite se timskim sportovima, nemojte da se iznenadite ako ne pokažete svoj maksimum na terenu. Biti u mogućnosti da komunicirate sa svojim timom je od suštinskog značaja da biste igrali dobro. Koristite slušne aparate i briljirajte na terenu.
  2. Ako vežbate sami, pogotovo ako trčite u prirodi, osećaćete se mnogo sigurnije sa slušnim aparatima jer kao i u svakoj drugoj situaciji želite da čujete šta se dešava oko vas.
  3. Za mnoge je muzika motivacioni faktor za rad. Naši slušni aparati danas se lako povezuju sa telefonom, što vam omogućava da muziku emitujete direktno u uho preko vaših slušnih aparata, a da pritom ostanete svesni okoline i dešavanja oko vas.

Kako da zaštitite Vaše slušne aparate tokom vežbanja?

Sportski izazov broj jedan za slušne aparate je vlaga – najčešće od znoja! Slušni aparati iza uha (BTE) su posebno ranjivi kada postoji opasnost da vlaga stigne do strujnog kola.

Ovo ne treba da vas brine jer u našoj ponudi možete pronaći različite dodatke koji sprečavaju da znoj uđe u vaš slušni aparat. Takođe, znojnica za glavu je idealno rešenje, jer sprečava da znoj koji se sliva sa glave dođe do slušnih aparata.

Ukoliko se bavite nekim od grubljih sportova, kao što su na primer ragbi ili rukomet, čak i najbolji slušni aparati mogu da se oslobode i padnu na pod. Da biste sprečili oštećenja od slobodnog pada možete koristiti klip kako biste prikačili vaš slušni aparat za odeću i tako sprečili njihov pad.

košarka sport i slušni aparati

Šta mogu da uradim da zaštitim slušne aparate nakon vežbanja?

Pomoću pribora za čišćenje pažljivo uklonite vosak iz aparata i uklonite vlagu. Takođe, možete investirati u Dry&Clean punjač. D&C punjač puni slušne aparate preko noći, suši ih od vlage i uz pomoć UV zraka ih dezinfikuje i time sprečava moguća zapaljenja ušnog kanala. Čišćenje slušnih aparata nakon bilo kakvog fizičkog napora produžava njihov vek trajanja i kvalitet zvuka koji čujete.

Ne dozvolite da vas slušno oštećenje odvoji od sporta i zdravog života! Vodite računa o sebi i slušnim aparatima pre, tokom i nakon sporta.

Zakažite besplatan test sluha pozivom na sledeće telefonske brojeve:

 +381212156282

+38163529154

Pored pravilnog održavanja slušnih aparata bitno je i znati kako pravilno voditi higijenu svojih ušiju. O tome može više saznati ako pročitate naš blog na temu Kako pravilno održavati higijenu ušiju.

Pratite našu stranicu Novosti kako biste saznali više o slušnim aparatima i zdravlju sluha.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.